Om hjärtstartare

Foto Jonas BilbergDagens hjärtstartare är mycket enkla att använda och kan användas av alla. De ger talade instruktioner till användaren hur man ska göra och man kan inte avge en stöt om det inte är nödvändigt.

Det finns flera olika modeller av halvautomatiska hjärtstartare som lämpar sig mycket för personer utan sjukvårdsutbildning. Hjärtstartaren vägleder användaren genom talade instruktioner och ibland också ikoner.

Hjärtstartaren analyserar hjärtats rytm och kan avgöra om det är lämpligt att ge en elektrisk stöt, en defibrillering. Eller om det är bättre att göra HLR. Som användare kan du inte ge en stöt om hjärtstartaren inte rekommenderar detta.

Namnet defibrillator kommer från de-fibrillate som betyder ”av-flimra”. När apparaten avger en elstöt så ”av-flimrar” den det flimmer (elektriskt kaos) som pågår i hjärtat. Vid en lyckad defibrillering hävs detta kaos och hjärtat kan återgå till sin normala rytm.

Alla får använda en hjärtstartare och det finns ingen lag som kräver att du ska ha utbildning för att använda den. Dock rekommenderar vi alla att gå en kurs och repeterar regelbundet.

 

Så räddar du liv med hjärtstartare

  1. Starta hjärtstartaren och följ dess instruktioner
  2. Ta bort kläderna från personens bröstkorg
  3. Sätt fast elektroderna på bröstet enligt bilderna
  4. Om defibrillering rekommenderas: rör inte personen och tryck på knappen*
  5. Fortsätt med hjärt-lungräddning tills du blir avlöst eller personen visar tydliga livstecken

* Hjärtstartaren är halvautomatisk och ger fortlöpande instruktioner. Genom att analysera hjärtats tillstånd delar den ut elstötar om den känner av att det behövs.